#readwomen. Дудли на честь письменниць. Випуск 2: 2013-2014 рр

За перші два з гачечком тижні 2017-го уже нападало трохи тематичних дуглів, але хапатися за них ще зарано – онде поле неоране попередніх років. Тому сьогодні чергова добірка жіночо-літературних дудликів у режимі зворотнього дворічного відліку: з грудня 2014 року до січня 2013-го. Поїхали?

Генрієтта Едвардс – канадська феміністка (власне, вона радше правозахисниця, аніж письменниця, але друковані праці в неї також були). А ще дудл зроблений за мотивами малюнку Кейт Бітон, за книжками якої я безнадійно полюю вже другий рік.

2

Акіко Йосано – дуже (і скандально – як годиться) відома японська поетка.

1

Зофія Налковська – польська письменниця родом (в творчому значенні) з “молодопольського” гнізда, яка крім усього іншого прославилася першою рецензією на “Цинамонові крамниці” (про неї докладніше треба питати на Дівчатах райської яблуні).

3

Сесілія Майрелес – бразильська письменниця, відома переважно завдяки віршам.

4

Шин Саймдан – корейська поетеса та визначна художниця, перша жінка, яка потрапила на корейські гроші.

5

Дудл до дня народження Ганни Арендт – тут я не знаю, що ще можна сказати.

6

Стелла Марія Сара Майлз Франклін – австралійська письменниця, одна з матерів сучасної _окремішньої_ літератури континенту. А, і Stella Prize – ключова австралійська премія для жінок-письменниць – це на її честь. Дудл є ілюстрацією до її першого роману My Brilliant Career (от що треба пошукати на почитати!).

7

Короткий сезон дитячої класики. По-перше – дудл до 80-річчя чудової британської казкарки Діани Вінн Джонс (Кааальцифер!).

8

По-друге – дудлик на честь 215-річчя Софі Ростопчиної, графині де Сегюр, авторки шалено відомих і (на сучасний погляд) дуже моторошних більдунгз-оповідок.

unnamed

А це вже до дня народження литовської письменниці Юлії Жемайте. І можна було б сказати, що вона посідає в тамтешній літературі місце Марка Вовчка – “про селян і важке життя”, але там в інший спосіб цікава біографія і таки місце не тотожне.

9

Олімпія де Гуж – письменниця, авторка аболіціоністських п’єс, укладачка Декларації прав жінки і громадянки. Гільйотина була безжальною.

10

Ітійо Хігуті – ще одна письменниця-складова класики японської літератури.

11

Не перший і не останній дудл до дня народження Шарлотти Бронте (ілюстрація до “Джен Ейр“, я гадаю).

12

На честь Івани Брлич-Мажуранич – хорватської дитячої письменниці та поетки.

13

Вікторія Окампо – відома аргентинська інтелектуалка та письменниця (щоб упевненіше оцінити масштаби того інтелектуального впливу – подивіться присвяту до “Саду з розгалуженими стежками“) .

14

Елізабет Баррет-Браунінг – одна з найвідоміших британських поеток.

15

Сароджині Найду – індійська поетка та політична діячка.

16

Райчо Хірацука – японська письменниця, журналістка, активістка, редакторка, організаторка та видавчиня “Синьої панчохи” – першого жіночого літературного журналу в Японії.

17

Аннетте фон Дросте-Хюльсхофф – німецька письменниця, авторка віршів та оповідань (одна з тих, хто являють собою “перехідну стадію” від романтизму до реалізму в німецькій літературі, кажуть).

18

Сімона де Бовуар – наше всьо 🙂

19

Зора Ніл Харстон – американська письменниця, одна з ключових складових гарлемського ренесансу.

20

До дня народження Емілі Карр – дуже відомої канадської письмнниці, яка ще й написала серію популярних автобіографічних романів.

21

А це – знову дитяча література іде у наступ – на честь Сельми Лагерлеф.

22

Шакунтала Деві – індійська письменниця та ікона математики, яка ще була всесвітньо відомою “людиною-калькулятором” – розв’язувала складні задачі подумки.

23

Кетрін Менсфілд – чи не найвідоміша новозеландська письменниця-новелістка (ну або взагалі – письменниця).

unnamed

Агнешка Осецька – польська письменниця, журналістка, сценаристка, авторка пісець – людина яскравої творчої долі.

25

Дитяча класика не здається! Дудл до дня народження Едіт Несбіт – однієї з двох  найулюбленіших англійських письменниць мого дитинства (а “Діти залізниці“, ілюстрацією до яких є дудл, ось-ось мають вийти українською).

26

І ще один ліричний дудл – на честь Віслави Шимборської.

27

До дня народження Леї Гольдберг – ізраїльської письменниці, перекладачки та літературознавиці.

28

Про дитячу літературу забувати не варто. Цього разу дудл про норвежку Анне-Катаріну Вестлі – пам’ятаєте про “вісім дітей і вантажівка”?

29

А ще є дудл на честь Ельзи Бескоу – шведської дитячої письменниці та художниці.

30

Або Сесілії Мей Гіббс – вона також визначна дитяча письменниця та ілюстраторка – австралійська.

34

І майже дотично – Марія Елена Волш – аргентинська поетка та музикантка, яку прославили… дитячі пісеньки.

32

Ну і наостанок – Емма Ґад, данська письменниця, яка увійшла в історію як авторка дуже авторитетного посібника з етикету.

33

Наразі все. Наступна порція – десь за місяць.

4 thoughts on “#readwomen. Дудли на честь письменниць. Випуск 2: 2013-2014 рр

Залишити коментар